piątek, 6 lipca 2012

Kluchy na parze

                             Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia klusek na parze. Pamiętam z dawnych lat, że najbardziej smakowały mi ze śmietaną i jagodami. A, że miałam jagody to postanowiłam zrobić pierwszy raz sama kluski na parze. A oto efekt.



500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 szk mleka
2 łyżki masła
1 szk świeżych jagód
1 duża 12 % śmietana ( 400 g )
3 łyżki cukru

Masło stopić i przestudzić.
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka.
Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto.
Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości.
Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
Zostawić chwile do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek.
Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę.
Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.

8 komentarzy:

  1. a jagody jak najbardziej do nich pasują

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! ale nie jadłam jeszcze na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!!! Uwielbiam i to też moj smak! Z jagodami!! Bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam prawie identyczny przepis-tylko że z truskawkami i w/g mojego nie trzeba czekać aż rozczyn urośnie, a i tak pięknie wychodzą,i trochę mniej czasu potrzeba na ich wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję według Twojej sugestii, dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.