500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 szk mleka
2 łyżki masła
1 szk świeżych jagód
1 duża 12 % śmietana ( 400 g )
3 łyżki cukru
Masło stopić i przestudzić.
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka.
Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu.
Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto.
Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości.
Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce.
Zostawić chwile do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek.
Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę.
Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować.
Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.
a jagody jak najbardziej do nich pasują
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej :)
Usuńuwielbiam! ale nie jadłam jeszcze na słodko.
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować, bo są pyszne :)
UsuńRewelacja!!!! Uwielbiam i to też moj smak! Z jagodami!! Bajka!
OdpowiedzUsuńTak, bajka :)
UsuńMam prawie identyczny przepis-tylko że z truskawkami i w/g mojego nie trzeba czekać aż rozczyn urośnie, a i tak pięknie wychodzą,i trochę mniej czasu potrzeba na ich wykonanie:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję według Twojej sugestii, dziękuję :)
Usuń