wtorek, 10 lipca 2012

Mielone z kalafiorem

                       I kolejna propozycja przemycenia kalafiora dzieciom. Tym razem w kotletach mielonych.


500 g mięsa wieprzowego
250 g kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 bułki pszennej ( 150 g )
1 szk mleka
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
Bułkę namoczyć w mleku a potem odcisnąć.
Mięso opłukać i zmielić maszynka do mięsa.
Cebulę i czosnek obrać i również zmielić, po czym zmielić też kalafior oraz odciśniętą bułkę.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić masę.
Formować okrągłe kotlety i smażyć na oleju na złoty kolor.
Kotlety można panierować w bułce tartej, ale nie ma potrzeby.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.