1/4 dużego kalafiora ( ugotowanego all dente )
Ciasto :
2 jajka
1/2 szk mleka
4 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki sosu tajskiego chili słodko pikantnego
olej do smażenia
Róże kalafiora przeciąć na dwie części.
W misce umieścić składniki na ciasto i dokładnie je wymieszać na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek kalafiora zanurzyć w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać np. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Ciasto :
2 jajka
1/2 szk mleka
4 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki sosu tajskiego chili słodko pikantnego
olej do smażenia
Róże kalafiora przeciąć na dwie części.
W misce umieścić składniki na ciasto i dokładnie je wymieszać na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek kalafiora zanurzyć w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać np. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Nie znałam takiego sposobu na kalafiora. Jako, że sam jest dość mdły z ciastem musi nabierać charakteru. Warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuń