3 jajka
125 ml mleka
125 ml oleju
300 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka :
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
2/3 szk mąki krupczatki
4 łyżki grubego brązowego cukru
3 nektarynki
125 ml mleka
125 ml oleju
300 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka :
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
2/3 szk mąki krupczatki
4 łyżki grubego brązowego cukru
3 nektarynki
Mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać.
Wlać do tych składników mleko i olej oraz wbić jajka.
Wymieszać ciasto i przełożyć je na blachę o wymiarach 31 x 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię.
Nektarynki przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.
Składniki kruszonki połączyć palcami i rozsypać na owoce.
Na koniec posypać kruszonkę cukrem brązowym.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kawałki.
Wlać do tych składników mleko i olej oraz wbić jajka.
Wymieszać ciasto i przełożyć je na blachę o wymiarach 31 x 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię.
Nektarynki przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.
Składniki kruszonki połączyć palcami i rozsypać na owoce.
Na koniec posypać kruszonkę cukrem brązowym.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kawałki.
Lubię takie szybkie ciasta i w dodatku z kruszonką pycha!
OdpowiedzUsuń