1 średnia kalarepa
1 młoda marchewka
1/2 małej cebuli
1/2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki selera
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1 łyżka startej rolady ustrzyckiej
3 łyżki startego sera gouda
1 łyżka masła
Grzanki :
2 kromki chleba tostowego
1 łyżka masła
zioła włoskie do smaku
1 młoda marchewka
1/2 małej cebuli
1/2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki selera
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1 łyżka startej rolady ustrzyckiej
3 łyżki startego sera gouda
1 łyżka masła
Grzanki :
2 kromki chleba tostowego
1 łyżka masła
zioła włoskie do smaku
Kalarepę i marchewkę obrać, umyć i pokroić.
Kalarepę w kostkę a marchewkę w plasterki.
Do garnka włożyć łyżkę masła i roztopić.
Wrzucić kalarepę i marchew i chwilę smażyć.
Dodać obraną i umytą połówkę cebuli oraz natkę pietruszki i selera.
Wszystko podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Następnie dodać przyprawy do smaku i ser.
Wymieszać zupę aż ser się roztopi.
Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić.
Na patelni rozgrzać masło.
Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.
Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
Kalarepę w kostkę a marchewkę w plasterki.
Do garnka włożyć łyżkę masła i roztopić.
Wrzucić kalarepę i marchew i chwilę smażyć.
Dodać obraną i umytą połówkę cebuli oraz natkę pietruszki i selera.
Wszystko podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Następnie dodać przyprawy do smaku i ser.
Wymieszać zupę aż ser się roztopi.
Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić.
Na patelni rozgrzać masło.
Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.
Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.