poniedziałek, 8 października 2018

Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku.
Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych.
Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad.

Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych

Kurczak majonezowo ketchupowy w płatkach kukurydzianych

Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych - składniki

2 kg podudzi z kurczaka

marynata :
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
1 łyżka soli ( do smaku )
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ( świeżo mielonego )

dodatkowo :
3 szk płatków kukurydzianych

Kurczak majonezowo- ketchupowy w płatkach kukurydzianych - przygotowanie

Podudzia umyć i osuszyć.
Dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę.
Potem każdy kawałek kurczaka panierować w płatkach i układać na blasze do pieczenia ( u mnie taka z rusztem ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut.
Podudzia podawać z ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

  1. Piekę niecala godzinę i płatki mam przypalone :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może piekarnik za mocno grzeje albo na za wysokim poziomie są pieczone. U mnie jak widać nic się nie przypaliło. Może wystarczy zmniejszyć temperaturę ?

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.