1,5 kg jabłek
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru
Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.
( obranych i pokrojonych na kawałki )
1 duży granat
1 szk cukru
Jabłka wrzucić na głęboką patelnię i smażyć 10 minut.
Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
Po około pięciu minutach dodać pestki granatu i wymieszać.
Dżem nakładać do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Jeśli chcemy dżem szybko użyć to wystarczy zakręcić gorący dżem.
Natomiast jeśli chcemy dłużej go przechowywać to pasteryzujemy 15 minut.
Ah, Granaty :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dobre owoce (słyszałam, że Grecy uważają, że to właśnie granaty, a nie jabłka rosły na "drzewie mądrości" w Edenie).
Myślę, że mogę zrobić coś takiego i włożyć konfiturę do szarlotki :)
Ewa świetny pomysł:) tak sobie pomyślałam, ze zrobię coś takiego z jagodami bo właśnie dzisiaj walczę z tymi owocami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń