SKŁADNIKI:
na klopsiki:
400 g szynki wieprzowej świeżej
2 jajka
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
4 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 l wody
2 kostki rosołowe
na sos:
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
2 cebule
300 g sosu spaghetti
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
1 paczka makaronu spaghetti
woda do ugotowania makaronu
sól i olej do wody
PRZYGOTOWANIE:
Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować. Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą. Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę. Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty. Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować. Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać. Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.
Kiedyś robiłem spagetti z pulpetami, fajnie się prezentują. Ja podsmażałem pulpety zamiast gotować, chociaż ugotowane są zdrowsze :)
OdpowiedzUsuń