Taki udziec można podać na zimno lub na ciepło do obiadu.
1 udziec z indyka ( mój miał 1,2 kg )
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Nadzienie :
1 szk ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
2 duże pieczarki
1/3 szk posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mix chili jalapeno do smaku
Udziec umyć, osuszyć i usunąć kość.
Nożem tak rozciąć udziec aby powstał jak największy płat mięsa.
Oprószyć go solą i pieprzem i odłożyć.
Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć.
Dodać przyprawy do smaku oraz szczypiorek i jeszcze chwilkę smażyć.
Wyłączyć ogień pod patelnią, wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać farsz.
Przestudzony farsz rozłożyć wzdłuż płata indyka, zwiać w roladę ( mi płat w trakcie cięcia się rozerwał na dwa płaty, więc nałożyłam go na górze na farsz ).
Roladę zawiązać sznurkiem wędliniarskim i włożyć do foremki keksowej.
Udziec piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek.
Jeśli chcemy podać roladę na ciepło do obiadu to sznurek należy zdjąć po chwili i kroić po kilku minutach.
poniedziałek, 23 lipca 2012
1 komentarz:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak cudnie wygląda!!
OdpowiedzUsuń