wtorek, 14 sierpnia 2012

Brownie

                                 Brownie czyli mocno czekoladowe ciasto, wilgotne w środku. Po prostu pycha ....


Ciasto:
300 g gorzkiej czekolady
125 g margaryny Kasia
6 jajek
400 g cukru pudru
200 g mąki
4 łyżeczki kakao
Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szk słodkiej śmietany 18%
cukrowe gwiazdki do dekoracji

W kąpieli wodnej roztopić margarynę.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do margaryny.
Wszystko razem mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści.
Masę przelać do miski, w której będzie miksowane ciasto.
Gdy przestygnie wsypać cukier puder oraz kakao i miksować.
Gdy cukier połączy się z czekoladą nadal ucierając dodawać na przemian  po jednym jajku i mąkę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je.
Ponownie nastawić małe garnczki do kąpieli wodnej, wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę.
Podgrzewać aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietanką, ale nie zagotuje.
Polewą polać ciasto i udekorować cukrowymi gwiazdkami.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.