poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Gulasz z pieczonego królika

                    Dziś test kolejnej przypraw firmy  http://pl.kotanyi.com/ i kolejne nietypowe, ale pyszne wykorzystanie jednej z nich. Mowa to o przyprawie do taco, zaś druga to papryczki peperoncini suszone. A jeśli chodzi o nietypowość to użyłam tej przyprawy do gulaszu z pieczonego królika. I muszę przyznać, że przyprawy są super a danie wyszło bardzo smaczne.


400 pieczonego królika
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
1 średnia cebula
1/2 kalarepy pokrojonej w kostkę ( użyłam mrożonej )
1 mała cukinia
1/3 szk posiekanej natki pietruszki
1/3 szk posiekanego koperku
1/2 szk sosu z pieczenia królika
1/2 szk wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
4 suszone papryczki peperoncini całe
1 łyżka przyprawy do taco
3 łyżki oleju

W garnku rozgrzać olej.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę.
Cebule po obraniu i opłukaniu pokroić w piórka, cukinię pokroić w kostkę.
Paprykę i cebule wrzucić na olej i smażyć.
Mięso królika pozbawić kostek i pokroić na kawałki.
Do podsmażonych warzyw wrzucić posiekany koperek i natkę pietruszki oraz kalarepkę i cukinię, podlać sosem z pieczenia królika, dodać wszystkie przyprawy i dusić 5 - 10 minut.
Na koniec wrzucić mięso, 1/2 szklanki wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos.
Zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.