czwartek, 9 sierpnia 2012

Michałkowo truflowa babka

                      Dwa eksperymenty za jednym zamachem czyli nowa keksówka i babka z cukierkami michałki. Test udany, blaszka super a i babka smaczna.


300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
1/3 szk oleju
1/3 szk mleka
2 czubate łyżki masy krówkowej truflowej
4 michałki kakaowe
4 michałki białe
Lukier :
2/3 szk cukru pudru
2  łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
kolorowa posypka do ciast

Foremkę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do miski wybić jajka, dodać olej, mleko i oba cukry i ubić masę.
Następnie dodać masę krówkową i mieszać aż składniki się połączą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnej masy.
Delikatnie wymieszać.
Michałki pokroić dość grubo, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać ciasto.
Gotowe przełożyć do przygotowanej blaszki.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu wyjąć babkę na kratkę i lekko przestudzić.
Z cukru, wody i soku z cytryny zrobić lukier łącząc ze sobą składniki i posmarować nim babkę.
Na koniec posypać posypka do ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.