wtorek, 7 sierpnia 2012

Schab zapiekany w kurkach

                         Dziś kurki ale ze schabem. Zapiekany schab z kurkami jest soczysty. Podałam go z ziemniakami i surówką ze świeżej kapusty.


800 g schabu bez kości
1 cebula
2,5 szk kurek
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili scoth bonnet do smaku
2 łyżki masła
1 szk śmietany 30 %
2 łyżki grubo pokrojonego koperku ( użyłam mrożonego )

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Kurki oczyścić.
Schab pokroić na kotlety ( ja miałam 7 szt ).
Każdy schab oprószyć solą, pieprzem i mixem chili.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim plastry schabu.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebule razem z kurkami i na mocnym ogniu smażyć minutę.
Następnie wyłączyć ogień, dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietanę i wymieszać.
Tak przygotowanym sosem zalać schab i posypać koperkiem.
Naczynie żaroodporne z zawartością  wstawić do zimnego piekarnika.
Termostat nastawić na 180 stopni a zegar na 40 minut.
Po upływie czasu na zegarze danie będzie gotowe do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.