- 12 łyżeczek gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 125 ml leju
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- cukier puder do posypania
Przygotować dwie miski i masę makową. W jednej misce umieścić suche
składniki a w drugiej mokre. Najpierw pomieszać wszystko osobno a potem
do mokrych składników wsypać suche i szybko wymieszać ciasto. Blachę do
muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi lub papilotkami. W każdą foremkę
nałożyć po łyżce ciasta, na środek włożyć po łyżeczce masy makowej,
lekko docisnąć i wyłożyć na masę resztę ciasta. Blachę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut. Babeczki po
upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jakie fajne i pomysłowe, z masą makową jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić, są smaczne i szybkie do zrobienia :)
Usuń