czwartek, 29 listopada 2012

Mielone z grzybami

                             Zwykłe i tradycyjne kotlety mielone można wzbogacić np. suszonymi grzybami. Mają ciekawy smak i aromat. Od czasu do czasu można sobie na takie pozwolić jeśli mamy swoje suszone grzyby.

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 szk ugotowanych suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 70 ml wody
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
W maszynce do mięsa na grubym sitku zmielić mięso, ugotowane i ostudzone suszone grzyby oraz obraną cebulę. Do zmielonych składników dodać jajka, bułkę tartą, kaszę mannę oraz wodę i przyprawy i wyrobić masę. Z masy mięsno grzybowej formować okrągłe kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i ogórkiem konserwowym lub buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.