piątek, 30 listopada 2012

Makowo śmietanowy torcik

                                  To ciacho z powodzeniem można zrobić na Boże Narodzenie. Zastanawiałam się jak to będzie gdy połączę mak ze śmietaną. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Bardzo smaczne i wilgotne ciasto.

  • 1 szk gotowej masy makowej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 śmietana 30% ( 330 g )
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3/4 szk wody
  • kolorowa posypka do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić o żółtek. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę makową i wymieszać najlepiej widelcem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać mieszankę makową i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Biszkopt makowy piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić. Wodę zagotować, przelać ja do kubka lub miseczki. wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym schłodzić do momentu aż będzie półpłynna. Zimną śmietanę ubić z cukrem a następnie wlać tężejącą galaretkę i połączyć ze śmietaną. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i dowolnie udekorować górę makowego biszkoptu ( nie musimy go nasącza, bo masa makowa jest wilgotna i biszkopt po upieczeniu jest wystarczająco wilgotny ). Na sam koniec posypać torcik posypką i chłodzić ciasto w lodówce.

4 komentarze:

  1. A za mną chodzi taki makowiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:)
    Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić, zaskakująco smaczne połączenie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.