- 1 szk gotowej masy makowej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 śmietana 30% ( 330 g )
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3/4 szk wody
- kolorowa posypka do ciast
Białka oddzielić o żółtek. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia,
dodać masę makową i wymieszać najlepiej widelcem. Białka ubić na
sztywno, dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać żółtka i delikatnie
wymieszać. Do masy jajecznej dodać mieszankę makową i bardzo delikatnie
wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i
wysypać bułką tartą. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Biszkopt
makowy piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po
upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić. Wodę zagotować, przelać ja do kubka
lub miseczki. wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym schłodzić
do momentu aż będzie półpłynna. Zimną śmietanę ubić z cukrem a
następnie wlać tężejącą galaretkę i połączyć ze śmietaną. Ubitą śmietanę
przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i dowolnie
udekorować górę makowego biszkoptu ( nie musimy go nasącza, bo masa
makowa jest wilgotna i biszkopt po upieczeniu jest wystarczająco
wilgotny ). Na sam koniec posypać torcik posypką i chłodzić ciasto w
lodówce.
A za mną chodzi taki makowiec...
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html
Wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić, zaskakująco smaczne połączenie :)
Usuń