- Budyń :
- 3 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- 16 g cukru waniliowego
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- Ciasto :
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szk mąki pszennej typ 500
- 1 szk mąki ziemniaczanej
- 1/2 szk cukru
- 1/2 szk cukru trzcinowego
- 5 jajek
- Dodatkowo :
- 5-6 średnich jabłek
- 2 łyżki mąki
- cukier puder
Z mleka odlać jedną szklankę a resztę zagotować. Resztę mleka wymieszać z
budyniami, cukrem waniliowym i barwnikiem spożywczym. Gdy mleko się
zagotuje wlać budyń i cały czas mieszając zagotować go do momentu
zgęstnienia. Ugotowany zestawić z ognia. Obie mąki przesiać z proszkiem
do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne po czym
pokroić je w plastry i obtoczyć w mące. Miękkie masło utrzeć z cukrami
na puszystą masę. Po utarciu masy dodawać po jednym jajku i wyrobić
ponownie gładką konsystencję. Wsypać mieszankę mąk i połączyć ja z masą
jajeczną. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do
pieczenia i wyłożyć około 2/3 ciasta. Na ciasto poukładać przygotowane
jabłka a na jabłka wyłożyć ugotowany budyń. Resztę ciasta rozsmarować na
budyniu lub za pomocą woreczka foliowego rozprowadzić dowolnie, gdyż
ciasto i tak się rozpłynie po całej powierzchni. Ciasto wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 55 minut. Po upieczeniu i
wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem.
Fantastycznie wygląda z tą czerwoną warstwą :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńGratuluję tych 200 000 tysięcy.
OdpowiedzUsuńJa też chętnie tu do Ciebie zaglądam, choć nie zawsze zostawiam komentarz :-)
Dorotko ma to samo, zaglądam do Ciebie i też nie komentuję. Za gratulację dziękuję, myślę że na tak krótki okres prowadzenia bloga to nie jest źle :)
UsuńPozdrawiam :)