- 1 kg cienkich parówek wieprzowych
- 300 g twardej mozzarelli w bloku
- papryka ostra w proszku
- Ciasto :
- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 100 g świeżych drożdży
- 1/2 szk oleju
- 2 szk wody ( letniej )
- 1/2 szk mleka ( letniego )
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Przygotować wszystkie składniki na ciasto oraz dużą miskę. Do miski
wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wymieszać. Drożdże powinny się
rozpłynąć. Do tak przygotowanych drożdży wlać wodę, mleko, olej a także
dodać mąkę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypać je leciutko
mąką i po przykryciu ściereczka zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie
ponownie wyrobić, wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na
około 1-1,5 cm placek. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na placek posypać 1/2 sera i ułożyć parówki w rzędach robić między
rzędami odstępy. Całość oprószyć ostrą papryką i zawinąć roladę.
Przygotować dwie blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożyć je papierem do
pieczenia. Roladę kroić na plastry o grubości 1-2 cm i układać je na
blaszce. Każdą bułkę posypać odłożonym serem i zostawić na jakieś 10
minut do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
przez 30 minut. Jeśli ktoś nie lubi przypieczonego sera może czas
pieczenia skrócić.
uwielbiam:) gdy mam lenia to robię w cieście francuskim:)
OdpowiedzUsuńJa muszę kiedyś zrobić właśnie w cieście francuskim :)
Usuń