środa, 21 listopada 2012

Sałatka ziemniaczana

                                  Sałatka z tak zwanych ekspresowych. Najwięcej pracy jest przy ziemniakach, które trzeba ugotować i obrać a reszta to pikuś. Taka sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 spora czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki ostrej musztardy
  • 4-6 łyżek majonezu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie i przestudzić. Chłodne obrać i pokroić w sporą kostkę. Fasole i kukurydzę odsączyć z zalewy ( fasole dodatkowo zawsze przepłukuję ). Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Składniki te wrzucić do miski, dodać przyprawy, natkę pietruszki oraz musztardę i majonez ( majonezu tyle aby sałatka nie była za sucha ani nie miała tego majonezu za dużo ). Sałatkę wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia. W razie konieczności jeszcze doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.