- 500 g mąki pszennej typ 500
- 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli ( płaska )
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szk letniej wody ( ale nie za ciepłej )
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w
maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże,
rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i
wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać
ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po
czym wyrobić ciasto. Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem
ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę keksową
o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej
keksówki. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i
zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki
i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Ewa ja bardzo często robię pieczywo z ziemniakami bo bardzo je lubimy, bułeczki czy chleb są pyszne i długo zachowują świeżość.
OdpowiedzUsuńJa właśnie robiłam z ziemniakami pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)
Usuń