- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 50 ml wody
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Sos :
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
- 10 ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g marynowanych pieczarek
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili birds eye do smaku
- zioła włoskie do smaku
- 2 szczypty cukru
- 5 łyżek oleju
- mąka do obtaczania
- 400 g makaronu ryżowego z tapioką
Paprykę i cebulę oczyścić i osobno pokroić w kostkę. Mięso zmielić z
cebulą maszynka do mięsa z drobnym sitkiem. Dodać jajka, wodę oraz
przyprawy i wyrobić masę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa
formować małe kuleczki i obtaczać je w mące, po czym kłaść na rozgrzany
olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki wyjąć na
miskę lub do rondelka. Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulkę i podsmażyć ją
a potem dodać paprykę i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy
cebula i papryka będą miękkie wlać pomidory i wodę oraz dodać przyprawy i
dusić wszystko jakieś 5-8 minut. Marynowane pieczarki odsączyć z zalewy
i posiekać je a następnie dodać do sosu. Dalej sos dusić kolejne 5
minut i do sosu wrzucić mięsne kuleczki. Wszystko zagotować i zostawić
pod przykryciem. W dużym garnku zagotować 5 l wody, osolić i ponownie
odczekać aż się zagotuje. Włożyć makaron i zostawić go na około 6-7
minut. Można delikatnie przemieszać. Po tym czasie odcedzić makaron i
podawać go z wcześniej przygotowanymi kuleczkami w sosie.
Ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, pyszne było :)
Usuń