BISZKOPT :
4 jajka ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 szk cukru
MASA CZEKOLADOWA :
700 ml mleka 3,2 %
2 budynie czekoladowe ( 2 x 40 g )
250 g margaryny Kasia
2 wafle w czekoladzie Grześki ( duże 2 x 48 g )
cukier do smaku
ŚMIETANA :
500 ml śmietany kremówki
1 wafel w czekoladzie Grzesiek ( 48 g )
cukier do smaku
DODATKOWO :
ok. 80 g czekolady deserowej
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić.
Zimny przekroić na dwa blaty.
MASA CZEKOLADOWA :
W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE :
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem.
Ten także nasączyć.
Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności.
Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą.
Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
Widać, że ciacho lekkie jak piórko :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
pysznie wygląda to ciacho
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny.
OdpowiedzUsuńCiacho pycha jest, polecam :)
A zamiast mleka na czym mogę ugotować masę budyniową?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ale nie mogę pomóc. Ja zawsze budyń gotuję na mleku.
Usuńciasto z Grześkami? zaskoczenie dnia, zdecydowanie :) wygląda super
OdpowiedzUsuńPolecam to ciacho upiec, bo jest bardzo pyszne. Dla mojej rodzinki też było to zaskoczenie ale bardzo na plus.
UsuńPrzepis podkradam i przy okazji wypróbuję, bo takiego jeszcze nie robiłam i nie miałam okazji też zjeść, a Grześki lubię :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszne :)
Usuń