Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami.
300 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g masła
2 jajka ( M )
6 żółtek ( z jajek M )
150 g świeżych drożdży
1/2 szk mleka 3,2 %
1/2 szk maślanki ( w temperaturze pokojowej )
2 łyżki octu lub spirytusu
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
2 szczypty soli
marmolada twarda wieloowocowa z różą
Lukier :
1/2 szk cukru pudru
1/2 szk cukru pudru trzcinowego
5 łyżek rozpuszczalnego kakao
4 łyżki słodkiej śmietanki
kolorowy cukrowy maczek
W rondelku stopić masło i przestudzić.
Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury.
W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł.
Białka 6 jajek oddzielić od żółtek.
W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch.
Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać.
Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta.
Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy.
Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano.
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym.
Utrzeć lukier.
Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.
Ciekawy skład pączusiów... na maślance jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńZa rok wypróbuję, bo wyglądają apetycznie :)
Ninko są smaczne i delikatne :)
Usuń