5 jajek ( małych, duże 4 )
3/4 szk cukru
16 g cukru waniliowego
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
1 łyżka kakao
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szk mleka + 1 łyżka
1/4 szk syropu z i wanilii
Lukier :
cukier puder trzcinowy
kakao rozpuszczalne
sok z cytryny
Dodatkowo :
dowolna posypka do ciast
5 jajek ( małych, duże 4 )
3/4 szk cukru
16 g cukru waniliowego
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
1 łyżka kakao
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szk mleka + 1 łyżka
1/4 szk syropu z mango i wanilii
Lukier :
cukier puder trzcinowy
kakao rozpuszczalne
sok z cytryny
Dodatkowo :
dowolna posypka do ciast
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Wlać mleko z syropem i połączyć ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodać kakao i dodatkowe mleko i wymieszać.
Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Jasne ciasto przełożyć do formy a na nie ciemne i potem za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić wzorki aby ciasto się lekko przemieszało.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babkę około godziny do suchego patyczka.
Upieczoną wystudzić.
Cukier trzcinowy, kakao i sok dokładnie wymieszać i polać przygotowanym lukrem babkę ( gęstość zależy od tego jak gęsty lukier lubimy ) i na koniec posypać posypką.
Babkę kroić po zastygnięciu lukru.
Mam smaka na babkę teraz :D
OdpowiedzUsuńTo częstuj się - smacznego :)
Usuń