niedziela, 25 listopada 2012

Skrzydełka w sosie grzybowym

                                     Uwielbiam skrzydełka z kurczaka i suszone grzyby. A w taki połączeniu to już w ogóle pyszności. Jak dla mnie przynajmniej, bo są różne gusta. Jak już pisałam skrzydełka mogłabym jeść codziennie, choć nie wiem dlaczego. Ale co tam robię je i już.

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 szk suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszk
  • 1 szk śmietany 30% ( słodkiej )
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka maki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Skrzydełka umyć i pokroić w zgięciach, ale nie koniecznie. Te najcieńsze końcówki zostawić do wywaru ( ja tak zawsze robię ). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć je. Następnie dodać cebule i dalej smażyć aż cebula się zezłoci. Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy i namoczone grzyby ( można dodać wody z moczenia grzybów odcedzonej z zanieczyszczeń np. na gazie opatrunkowej ) oraz natkę pietruszki. Patelnie zakryć pokrywką i całość dusić do miękkości. Na koniec śmietanę rozmieszać z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać np. z ziemniakami i surówką.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.