- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 szk suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszk
- 1 szk śmietany 30% ( słodkiej )
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- 1 szczypta cukru
- 3 łyżki oleju
- 200 ml wody
- 1 łyżka maki pszennej
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w
kostkę. Skrzydełka umyć i pokroić w zgięciach, ale nie koniecznie. Te
najcieńsze końcówki zostawić do wywaru ( ja tak zawsze robię ). Na
patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć je. Następnie
dodać cebule i dalej smażyć aż cebula się zezłoci. Podlać wszystko wodą,
dodać przyprawy i namoczone grzyby ( można dodać wody z moczenia
grzybów odcedzonej z zanieczyszczeń np. na gazie opatrunkowej ) oraz
natkę pietruszki. Patelnie zakryć pokrywką i całość dusić do miękkości.
Na koniec śmietanę rozmieszać z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i
podawać np. z ziemniakami i surówką.
Mmmm, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLiebsterBlog- nominuję Cię , więcej u mnie na blogu, zapraszam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń