- Ciasto:
- 250 g mąki + mąka do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki gorącej wody
- Farsz:
- 150 g kiełbasy podlaskiej
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
- 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- sól do smaku
- 1/5 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- Dodatkowo :
- osolona woda do gotowania pierogów
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w
kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z
boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę
podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do
okraszenia pierogów.
Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.
Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.
Widać nie dokładnie rzuciłam okiem na twoje archiwum, przepraszam Cię bardzo. No pewnie , że się nie obrażę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Nie masz za co przepraszać. Cieszę się, że rozumiesz.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
uwielbiam pierogi, a Twoje wglądają tak pięknie kolorowo :)
OdpowiedzUsuńdzięki Gosiu, przyznam że z tak kombinowanym farszem ro biłam pierwszy raz. Wyszły pyszne :)
UsuńZapraszam Ewuniu do zabawy
OdpowiedzUsuńhttp://gotuj-sam.blogspot.com/p/inne.html
Pozdrawiam!
Ninko kochana dziękuję za zaproszenie do zabawy. Brałam już udział i mam nadzieję, że się nie obrazisz jak już nie pociągnę tego dalej :)
Usuń