- 5 pałek z kurczaka
- Marynata :
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu francuskiego
- 3 łyżki sosu musztardowo paprykowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 szczypty pieprzu
- 3 szczypty granulowanego czosnku
Pałki umyć, osuszyć i wrzucić do woreczka przeznaczonego do żywności. Do
tego woreczka dodać wszystkie składniki marynaty. Woreczek zawiązać i
przez chwilę obracać woreczkiem z zawartością do momentu aż marynata
pokryje kurczaka. Tak przygotowany pakunek wstawić do lodówki na dwie
godziny. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną lub masłem. Do
naczynia przełożyć palki razem z wytworzonym sosem, zakryć pokrywą i
wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-45 minut.
Pałki po upieczeniu można podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.
porywam jedną pałeczkę, ależ smakowicie wygląda..:)))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana, smacznego :)
Usuń