składniki :
* 1 kg łopatki wieprzowej
* Na farsz:
* 300g pieczarek
* 100g świeżej papryki
* 1 cebula
* 1 łyżki bułki tartej
* 1 ząbek czosnku
* sól
* pieprz
* 5 łyżek oliwy
* mąka do obtoczenia rolad
* oliwa do smażenia
* wykałaczki
* 1 liść laurowy
* 1 ziele angielskie
* maggi
Etapy przygotowania
Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.
* 1 kg łopatki wieprzowej
* Na farsz:
* 300g pieczarek
* 100g świeżej papryki
* 1 cebula
* 1 łyżki bułki tartej
* 1 ząbek czosnku
* sól
* pieprz
* 5 łyżek oliwy
* mąka do obtoczenia rolad
* oliwa do smażenia
* wykałaczki
* 1 liść laurowy
* 1 ziele angielskie
* maggi
Etapy przygotowania
Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.
Super się prezentują.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują tak samo.
Pozdrawiam
dziękuję a smaczne są, polecam :)
Usuń