SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka drobnej skórki pomarańczowej ( suszonej )
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 5 łyżek naturalnego miodu ( użyłam półpłynnego )
- 150 g margaryny Kasia
- Lukier :
- 3/4 szk cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- biała i czekoladowa posypka do ciast
- PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wszystko posiekać, następnie dodać resztę składników na ciasteczka i zagnieść je na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 10-15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwinąć je z folii i rozwałkować na placek około 3-5 mm podsypując mąką. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Z płata ciasta wycinać za pomocą foremki w kształcie gwiazdek ciasteczka i układać je na blasze. Wycięte ciasteczka z blachą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w zależności od piekarnika. Ciasteczka po upieczeniu wystudzić. Cukier puder utrzeć na lukier z sokiem z cytryny, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku i wymieszać. Lukier powinien być półpłynny. Za pomocą woreczka nanieść lukier na ciasteczka i na koniec posypać je posypka białą i czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.