niedziela, 20 stycznia 2013

Babka dwa kolory

                              Tak sobie siedziałam i nabrałam ochoty na jakieś szybkie ciacho. I zrobiłam babkę z tego co znalazłam. Takie szybkie i proste babki są najlepsze i nie wiadomo kiedy znikają.

  • 5 jajek
  • 1 szk cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka 3,2%
  • 1 saszetka czekolady na gorąco ( proszek )
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • cukier puder do posypania
  • kakao rozpuszczalne do posypania
 PRZYGOTOWANIE:
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem. Potem dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy na dwa razy i wymieszać ciasto ( będzie dość gęste ). Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać czekoladę i 4 łyżki mleka, a do drugiej budyń i 4 łyżki mleka i wymieszać oba ciasta. Tortownice o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto kłaść na przemian kolorami po jednej łyżce jedną warstwę, a potem drugą warstwę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu babki i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem i kakao. 

tak wygląda ułożenie ciasta w tortownicy

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.