>>> Robiąc te cebularze posiłkowałam się przepisem z bloga Pyzy : http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/najlepsze-cebularze.html <<<
- Ciasto :
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 wiejskie jajko
- 1 płaska łyżka cukru
- Nadzienie :
- 3 duże cebule
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- Dodatkowo :
- 100 g żółtego sera
- płatki chili
- odrobina mleka do posmarowania boków cebularzy
1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki i lekko wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać je. Mąkę przesiać razem z solą do miski, zrobić dołek i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
2. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać olej i wrzucić cebulę po czym zeszklić ją dodając przyprawy. Po podsmażeniu cebuli dodać śmietanę i wymieszać farsz.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na w miarę równe kawałki ( u mnie wyszło 11 sztuk). Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, spłaszczyć i układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego krążka kłaść po porcji farszu. Wystające części ciasta posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim cebularze a na koniec posypać płatkami chili.
4. Cebularze zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawać gorące lub zimne. Można polać ketchupem.
Super pomysł i przepis :-)
OdpowiedzUsuńależ smakowite !
OdpowiedzUsuńDzięki Izuniu :)
Usuń