Coś dla wielbicieli kokosu czyli tort kokosowy z masa budyniową.
Idealny na każdą okazję.
A co ważne jest smaczny.
I muszę się Wam do czegoś przyznać : kiedyś nie lubiłam wiórków kokosowych a teraz przekonałam się do nich.
I dzięki temu ciacha z nuta kokosu od czasu do czasu goszczą na moim stole, kiedyś nie było ich wcale.
BISZKOPT :
5 jajek ( M )
1 budyń śmietankowy ( 40 g )
2/3 szk cukru
4 łyżki mąki tortowej kupisz tutaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA :
850 ml mleka
250 g masła
75 g wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe ( 2 x 40 g )
1/2 szk cukru
DODATKOWO :
350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowy )
rafaello
zielona posypka do ciast
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
Gdy piana jest ubita wsypywać cukier i dalej ubijać aż piana będzie bardzo dobrze ubita i błyszcząca.
Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku, gdy się połączą zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym masłem i wysypanej bułką tartą.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zostawić w blaszce do wystudzenia a potem okroić boki i wyjąć biszkopt z blaszki na kratkę.
Przekroić na 3 blaty.
MASA :
Do garnka wlać 700 ml mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje.
Garnek z budyniem zakryć folią i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać wiórki i wymieszać.
Następnie do masła kokosowego dodawać porcjami budyń i mieszać aż masa będzie dobra.
Gdy jest gotowa zabrać się za składanie tortu.
PRZEŁOŻENIE :
Każdy blat biszkoptu nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub innym płynem.
Pierwszy krążek położyć na talerzu lub paterze, wyłożyć połowę dżemu, rozsmarować po biszkopcie i wyłożyć na dżem porcję masy.
Następnie położyć drugi blat, lekko docisnąć i znowu rozsmarować drugą część dżemu, masy i zakryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę toru posmarować masą, na górze rozłożyć koliście rafaello i posypać posypką.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin aby się związał.
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa generalnie za kokosem nie szaleję, więc rzadko korzystam ;)
Ja kiedyś w ogóle nie jadłam niczego z wiórkami kokosowymi. Ale odkąd upiekłam ciasto czekoladowo kokosowe to się zmieniło. I teraz jem choc też nie często.
Usuń