350 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
200 g mąki pełnoziarnistej z pszenicy durum Kłos Pol
1/4 szk oleju lnianego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
Obie mąki wymieszać.
Drożdże rozmieszać z cukrem.
Do drożdży umieszczonych w misce wlać wodę i wsypać sól, wymieszać.
Potem wsypać mąki i wymieszać a następnie dodać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyrobić jeszcze przez chwilkę i włożyć do keksowej foremki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem.
Ciasto zostawić oprószone do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Chleb piec około godzinę w zależności od piekarnika.
Upieczony wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.