- 1 szk białego cukru
- 2 laski wanilii
- PRZYGOTOWANIE:
Do wyparzonego i suchego słoiczka wsypać cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i za pomocą tępej części ostrza noża wyskrobać ziarenka i włożyć je do cukru. Pozostałe części podzielić na kawałki i także umieścić w słoiku. Słoik szczelnie zakręcić zakrętką i odstawić słoik w suche i ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem, bo cukier się zbryli. Po wymaganym czasie cukier razem z kawałkami wanilii zmielić np. w młynku do kawy i przesypać do czystego słoiczka, po czym szczelnie zakręcić. Teraz można cieszyć się wypiekami z domowym cukrem waniliowym. Gdy w słoiczku ubędzie połowa należy przygotować następną porcję aby mieć cukier na bieżąco.
środa, 23 stycznia 2013
Domowy cukier waniliowy
W sklepach można kupić cukier ale nie waniliowy tylko wanilinowy. W domu można samemu zrobić taki domowy cukier waniliowy. Wystarczy słoik, cukier i laska wanilii. Po niedługim czasie możemy cieszyć się swoim cukrem. Gdy będzie w słoiczku połowa, warto przygotować następną porcję.
1 komentarz:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takiego to jeszcze nie miałam, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń