- 8 dużych skrzydełek z kurczaka ( jeśli małe to 10-12 )
- kilka małych marchewek
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 korzeń pietruszki
- 1,5 l zimnej wody
- kilka ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
- sól do smaku
- około 1,5 łyżki żelatyny
- 2/3 puszki groszku konserwowego
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka
i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do
garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na
bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15
minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek.
Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić. Do
drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można
użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy
taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie
wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze
do smaku. Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i
chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a
groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem
wymieszać. Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać
przygotowany żelatynowy wywar. Schłodzone płynne galaretki wstawić do
lodówki do całkowitego stężenia.
Noooo, galaretka chodzi za mną i chodzi... aleś narobiła smaka... jeszcze większego!!!
OdpowiedzUsuńTo częstuj się lub zakasuj rękawy i do dzieła :)
Usuńmama w domu wielbicieli galaretki, wiec często ją robię, następnym razem wypróbuję twój przepis:)
OdpowiedzUsuńU mnie też często jest galaretka drobiowa :)
Usuńa moje pytanie brzmi, ile wyszło ci galaretek z podanego przepisu ? :)
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wyszło mi 5 galaretek o poj. 300 ml. Ale można zrobić więcej dając mniejszą ilość mięsa i warzyw. Ale ja wolę takie pełne.
Usuń