Jabłkowo serowy tort naleśnikowy
składniki :
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
3 jajka
3 szk mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
25 ml oleju
Masa serowa :
300 g białego półtłustego twarogu
3 czubate łyżki masy krówkowej kakaowej
3 czubate łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
Dodatkowo :
bita śmietana
borówka amerykańska
cukier puder
1 słoik prażonych jabłek ( 680 g )
kolorowa posypka do ciast
sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać aby ciasto było bez grudek.
Na patelnię do naleśników wlewać porcje ciasta ale troszkę więcej aby naleśniki nie były za cienkie.
I tak smażyć aż do wyczerpania ciasta.
Do miski wrzucić twaróg, dodać masę krówkową i jogurt i wszystko wymieszać.
Masa powinna się dobrze rozprowadzać.
Pierwszy naleśnik położyć na talerzu lub paterze, potem rozsmarować porcję masy serowej i znowu położyć naleśnik.
Następnie rozsmarować porcję jabłek i przykryć naleśnikiem.
I tak przekładać aż składniki się wyczerpią.
( Ja zużyłam 7 naleśników bo kilka podebrał mi synuś )
Ostatni naleśnik oprószyć cukrem pudrem, dookoła udekorować bitą śmietaną ( miałam otwartą gotowa ale radzę zrobić samemu, bo w wyższej temperaturze śmietana robi się płynna ), posypać posypką ale nie koniecznie i w środek nałożyć borówkę ( użyłam mrożonej ).
Torcik wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
A to link do konkursu
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
3 jajka
3 szk mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
25 ml oleju
Masa serowa :
300 g białego półtłustego twarogu
3 czubate łyżki masy krówkowej kakaowej
3 czubate łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
Dodatkowo :
bita śmietana
borówka amerykańska
cukier puder
1 słoik prażonych jabłek ( 680 g )
kolorowa posypka do ciast
sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać aby ciasto było bez grudek.
Na patelnię do naleśników wlewać porcje ciasta ale troszkę więcej aby naleśniki nie były za cienkie.
I tak smażyć aż do wyczerpania ciasta.
Do miski wrzucić twaróg, dodać masę krówkową i jogurt i wszystko wymieszać.
Masa powinna się dobrze rozprowadzać.
Pierwszy naleśnik położyć na talerzu lub paterze, potem rozsmarować porcję masy serowej i znowu położyć naleśnik.
Następnie rozsmarować porcję jabłek i przykryć naleśnikiem.
I tak przekładać aż składniki się wyczerpią.
( Ja zużyłam 7 naleśników bo kilka podebrał mi synuś )
Ostatni naleśnik oprószyć cukrem pudrem, dookoła udekorować bitą śmietaną ( miałam otwartą gotowa ale radzę zrobić samemu, bo w wyższej temperaturze śmietana robi się płynna ), posypać posypką ale nie koniecznie i w środek nałożyć borówkę ( użyłam mrożonej ).
Torcik wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
A to link do konkursu
Torty naleśnikowe prezentują się wspaniale. Czas taki zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecam, ja bardzo lubię robić torty naleśnikowe :)
Usuńpysznie wyglądają naleśniki:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justyna :)
UsuńPyszna recenzja, aż chce się poczęstować;)
OdpowiedzUsuń