środa, 6 marca 2013

Deser z kaszką manną

                           Kasza manna świetnie nadaje się do deserów. Ten jest tego przykładem. Smaczny, zdrowy i ładnie się prezentujący. Czyli jednym słowem same plusy. Deser ten powstał jak zwykle spontanicznie po nabraniu ochoty na coś słodkiego. I trzeba przyznać, że takie desery najlepiej smakują.

  • Kaszka :
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki konfitury jeżynowej z brandy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Jabłka :
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżka galaretki wiśniowej
  • Pianka :
  • 2 danonki waniliowe
  • 2 łyżki gorącej przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka galaretki wiśniowej
  • 1/4 szk przegotowanej gorącej wody
  • Dodatkowo :
  • 4 łyżki pestek granatu   
Przygotowanie warstwy pierwszej :
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i konfiturę. Wymieszać i zagotować. Do gotującego się jeżynowego mleka wsypać kaszkę i energicznie mieszać aby nie było grudek. Kaszkę gotować około 3 minuty po czym chwilę przestudzić. Kieliszki na wysokiej nóżce ustawić ukośnie w naczyniu ( u mnie miska ) i obłożyć np. ściereczka aby się nie przesunęły. Kaszkę rozłożyć do kieliszków i schłodzić aż stężeje.

Przygotowanie warstwy drugiej :
Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać wodę, wrzucić jabłka i chwilę dusić aż jabłka zmiękną ale zachowają kształt. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do schłodzenia. Gdy kaszak się zetnie a jabłka przestygną wyjąć kieliszki z miski i ustawić je na blacie i napełnić kieliszki masą jabłkową. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotowanie warstwy trzeciej :
W kubku wymieszać śmietanę z danonkami. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą i schłodzić. Gdy lekko stężeje ale będzie płynna dodać do masy śmietanowo jogurtowej i ubić trzepaczką. Gotowa masą napełnić kieliszki wyjęte z lodówki. Znowu wstawić je do stężenia pianki. Na koniec gdy wszystko się zetnie na wierzch ułożyć pestki granatu.
 
 
 

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.