sobota, 9 marca 2013

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

                        Zbliżają się Święta Wielkanocne a tym samym czeka nas masa wypieków. A to babki, mazurki, serniki czy inne ulubione ciasta, które goszczą na Waszych stołach w tym okresie. Dlaczego nie zrobić więc do dekoracji i nadania smaku wypiekom domowej skórki kandyzowanej ? Po co wywalać pieniądze na kupną jak można zrobić ją samemu. Jedząc pomarańcze nie wyrzucaj skórek a wykorzystaj je do zrobienia właśnie skórki kandyzowanej.

  • skórki z 5 pomarańczy
  • 3 łyżki wody
  • 1 i 1/3 szk białego cukru
  •  
  •  
    PRZYGOTOWANIE:
    Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować np. szczoteczka taką do rąk ( ale przeznaczoną tylko do szorowania owoców ). Pomarańcze nakroić w kilku miejscach i zdjąć skórki. Z każdej skórki dokładnie ściąć białe części. Po oczyszczeniu skórki pomarańczowe pokroić na paseczki, wrzucić do miski i zalać wodą. Wodę zmieniać kilka razy a skórki moczyć dobę. Potem do garnka wlać wodę, wrzucić skórki i gotować 10 minut a następnie skórki przestudzić i pokroić w kostkę. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować syrop. Do syropu wrzucić skórki i smażyć wszystko około 15 minut aż skórki będą każda osobno mieszając aby się nie przypaliły. Gotowe skórki przełożyć do wyparzonych słoiczków i zimne szczelnie zakręcić. Skórkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.