sobota, 9 marca 2013

Klopsiki w sosie paprykowo cukiniowym

                        A to propozycja na obiad. Takie klopsiki można podać np. z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Jednym słowem co kto lubi. My uwielbiamy je z kolorowym makaronem wstążki. Klopsiki można zrobić na zapas i zamrozić.


  • Na klopsiki :
  • 600 g mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • Sos :
  • 1 czerwona papryka
  • 2/3 średniej cukinii
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 małej białej cebuli
  • 10 c m pora
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu ( ja miałam rosół )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • ostra papryka do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • Dodatkowo :
  • 4 łyżki oleju
  • mąka do obtaczania klopsików
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki
 PRZYGOTOWANIE:
KLOPSIKI :
Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.

SOS :
Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.

Po tym czasie włożyć klopsiki i wszystko zagotować. W razie potrzeby doprawić. Gdyby okazało się, że sos jest za rzadki zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. I wtedy jeszcze raz zagotować. Klopsiki podawać np. z makaronem.

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.