- Na klopsiki :
- 600 g mięsa gulaszowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szk wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- Sos :
- 1 czerwona papryka
- 2/3 średniej cukinii
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 małej białej cebuli
- 10 c m pora
- 160 g koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu ( ja miałam rosół )
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka ziół włoskich
- ostra papryka do smaku
- maggi w płynie do smaku
- Dodatkowo :
- 4 łyżki oleju
- mąka do obtaczania klopsików
- opcjonalnie 1 łyżka mąki
KLOPSIKI :
Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.
SOS :
Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.
Po tym czasie włożyć klopsiki i wszystko zagotować. W razie potrzeby doprawić. Gdyby okazało się, że sos jest za rzadki zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. I wtedy jeszcze raz zagotować. Klopsiki podawać np. z makaronem.
Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.
SOS :
Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.
Po tym czasie włożyć klopsiki i wszystko zagotować. W razie potrzeby doprawić. Gdyby okazało się, że sos jest za rzadki zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. I wtedy jeszcze raz zagotować. Klopsiki podawać np. z makaronem.
Jak to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńsuper pomysł ;d
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO tak Justynko, smaczny pomysł :)
UsuńFajny sosik, i pięknie wyglądają klopsiki :-)
OdpowiedzUsuńdzięki, ale nie wyglądają tak jak Twoje piękne dania :)
Usuń