piątek, 21 czerwca 2013

Kluseczki ze szpinakiem

                               Moja rodzinka polubiła szpinak. Jak tylko mam okazję to kombinuję i dodaję go gdzie się tylko da. I tutaj właśnie jest na to przykład, czyli kluseczki szpinakowe.

  • 500 g ziemniaków ( ugotowanych, wystudzonych i zmielonych przez maszynkę )
  • 1 duże jajko
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna typ 500
  • Dodatkowo :
  • 1 mała cienka kiełbasa
czytaj więcej :)
Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Zmielone ziemniaki wrzucić do miski i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a we wgłębieni wsypać mąkę ziemniaczaną w proporcji : 2 części mąki pszennej i 1 część maki ziemniaczanej. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać po czym wrzucić do miski z ziemniakami. Wbić jajko i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie wodę zagotować. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 5 mm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać kółka. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie chwilkę od wypłynięcia. Ugotowane kluski wykładać łyżką cedzakową na talerze i okrasić podsmażoną kiełbaską. Podawać gorące najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub innej.

7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.