- 400 g truskawek
 - 2 wiejskie jajka
 - 1,5 szk mleka 3,2%
 - 10 g świeżych drożdży
 - 250 g mąki pszennej typ 500
 - 1 łyżka cukru
 - cukier puder do posypania
 - olej do smażenia
 
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem. Dodać mleko o pokojowej 
temperaturze, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić 
ciasto na gładką bez grudek konsystencję. Truskawki umyć, odszypułkować i
 odcedzić z nadmiaru wody na sicie. Potem pokroić je na kawałki i 
wrzucić do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać ciasto z 
truskawkami i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gotowe ciasto kłaść na 
patelnie z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. Usmażone 
racuchy odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec ułożyć na talerze i 
posypać cukrem pudrem.

Uwielbiam racuchy, a takie z truskawkami muszą być jeszcze pyszniejsze ;)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem z truskawkami najlepsze :)
UsuńWygladaja bardzo apetycznie ;) musze sprobowac ;)
OdpowiedzUsuń