sobota, 22 czerwca 2013

Racuchy z truskawkami

                                Póki sezon truskawkowy w pełni szaleję z nimi na całego. Bo sezon jest krótki i trzeba długo czekać na świeżutkie truskaweczki. Tak więc będzie kilka propozycji na szybkie ale smaczne placuszki, koktajle i nie tylko.

  • 400 g truskawek
  • 2 wiejskie jajka
  • 1,5 szk mleka 3,2%
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
czytaj więcej :
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem. Dodać mleko o pokojowej temperaturze, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto na gładką bez grudek konsystencję. Truskawki umyć, odszypułkować i odcedzić z nadmiaru wody na sicie. Potem pokroić je na kawałki i wrzucić do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać ciasto z truskawkami i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gotowe ciasto kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec ułożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam racuchy, a takie z truskawkami muszą być jeszcze pyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja bardzo apetycznie ;) musze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.