Sezon na szparagi w pełni. Pamiętam jak kilka lat temu za pęczek płaciłam 4-5zł. Teraz są dużo droższe, ale trzeba choć kilka razy zjeść i cieszyć się ich smakiem. Dziś tak na szybko zrobiłam tartę na cieście francuskim. Wyszła pyszna.
Tarta ze szparagami i pomidorkami na cieście francuskim
Tarta ze szparagami i pomidorkami na cieście francuskim - składniki
1 op ciasta francuskiego
1 serek ricotta
ok 150 g sera żółtego
4 łyżki śmietany
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do smaku
czarnuszka
szparagi
pomidorki
Tarta ze szparagami i pomidorkami na cieście francuskim - przygotowanie
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na środku połóż ciasto francuskie i dookoła zrób cieniutki rulonik zawijając delikatnie brzegi. Żółty ser drobno zmiksuj (ja używam do tego celu rozdrabniacza. Jeśli go nie masz zetrzyj ser na tarce na drobniutkich oczkach). Do głębokiego talerza przełóż ricottę, śmietanę, ser (trochę zostaw do posypania wierzchu), śmietanę i przyprawy. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na cieście. Potem umyte i pozbawione drewniałych końcówek szparagi (te części same się odłamią gdy będziesz próbować je odłamać. Szparag po prostu pęknie w odpowiednim miejscu) rozłóż na przemian główkami robiąc odstępy. W wolne miejsca poskładaj pprzekrojone na pół pomidorki. Wszystko posyp resztą sera, czarnuszką i dodatkowo suszonymi pomidorami.
Tartę piecz ok 25 minut w 200 stopniach. Podawaj najlepiej na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.