czwartek, 30 maja 2024

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

               Te bułki robi się ekspresowo, bo wystarczy tylko wymieszać, a po uformowaniu odczekać 10 minut i wrzucić do piekarnika. Więc na późne śniadanie lub kolację będą w sam raz. Są one zdrowsze, bo w całości z mąki orkiszowej, ale jak ktoś woli może dać pszenną.



Bułki orkiszowe z serkiem wiejskim



Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim





Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim - składniki

2 op serka wiejskiego 
4 jajka 
380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
10 g świeżych drożdży 
1/4 łyżeczki cukru 
2/3 łyżeczki soli (lub według uznania) 
czarnuszka do posypania bułek 


Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim - przygotowanie


       Drożdże wymieszaj z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi uformyj bułeczki (mi wyszło 9 szt) i ułóż je na blasze. Posyp czarnuszką i odstaw na 10 minut. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce (ja oczywiście zjadłam ciepłą 😉). 


Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim


Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.