Te bułki robi się ekspresowo, bo wystarczy tylko wymieszać, a po uformowaniu odczekać 10 minut i wrzucić do piekarnika. Więc na późne śniadanie lub kolację będą w sam raz. Są one zdrowsze, bo w całości z mąki orkiszowej, ale jak ktoś woli może dać pszenną.
Bułki orkiszowe z serkiem wiejskim
Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim - składniki
2 op serka wiejskiego
4 jajka
380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
2/3 łyżeczki soli (lub według uznania)
czarnuszka do posypania bułek
Orkiszowe bułki z serkiem wiejskim - przygotowanie
Drożdże wymieszaj z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi uformyj bułeczki (mi wyszło 9 szt) i ułóż je na blasze. Posyp czarnuszką i odstaw na 10 minut. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce (ja oczywiście zjadłam ciepłą 😉).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.