niedziela, 30 czerwca 2013

Rolmopsy

                          Takie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już.

  • 4 solone śledzie
  • Zalewa :
  • 3,5 szk wody
  • 1 szk octu 10%
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Dodatki :
  • 8 pasków ogórka konserwowego
  • 8 pasków marchewki
  • 8 półplasterków cebuli
  • musztarda sarepska
czytaj więcej :
Śledzie wypatroszyć i wyfiletować, skórę zostawić ( uzyskamy 8 filetów ). Płaty śledziowe zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Gdy śledzie się wymoczą ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Zalewę gotować 5 minut. Śledzie wyjąć z wody, każdy z nich na stronie bez skóry posmarować cienko musztardą, na węższym końcu ułożyć marchew, cebulę i ogórka i zawinąć w roladę. Rolmopsa spiąć wykałaczką. Tak przygotowane rolmopsy ułożyć ciasno w garnku lub misce i zalać jeszcze ciepłą zalewą razem. Tak zrobione rolmopsy wystudzić, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na dwa lub trzy dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.