niedziela, 30 czerwca 2013

Udźce z aromatyczną skorupką

              Bardzo smaczne, bardzo aromatyczne i bardzo chrupiące udźce z kurczaka. Jednym słowem to co lubię.

  • 8 udźców z kurczaka
  • sól do smaku
  • 1 łyżka płatków suszonych papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
czytaj więcej :

Udźce dokładnie umyć, posolić i chwilę masować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną i ułożyć na jego dnie posolone udźce. Wierzch udźców obsypać przyprawami i tak przygotowane odstawić na dwie godziny. Po tym czasie naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby ze skóry zrobiła się skorupka. Gorące udźce podawać z dowolnymi dodatkami. takie udźce świetnie smakują także jako przekąska na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.