niedziela, 2 czerwca 2013

Sos mięsno marchewkowy

                              Taki sos najlepiej smakuje z makaronem. Można także wykorzystać go do lasagne. Prosty i nie skomplikowany dodatek do makaronu, który bardzo lubią moi faceci a najbardziej mąż.

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szk wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki
  • czytaj więcej :
  •  
    Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę oraz czosnek obrać i umyć. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić razem z marchewką w maszynce do mięsa na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć od czasu do czasu mieszając. Z mięsa wytopi się trochę tłuszczu, więc nie ma potrzeby dawania innego do smażenia. Gdy składniki się podsmażą dodać pokrojoną cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać przyprawy i gotować wszystko 5-7 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Gdyby okazało się, że sos jest zbyt wodnisty zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody i ponownie zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać np. z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.