czwartek, 18 lipca 2013

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

  • 250 g mąki graham typ 1850
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szk aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szk letniej wody
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii )
czytaj dalej :

Przygotować miskę. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać. Wsypać do płynnych składników obie mąki, sól i ziarna i chwilę wyrabiać ciasto łyżka drewnianą. Potem ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem ponownie je wyrobić i przełożyć do większej formy podłużnej, zrobić dowolne wzorki ( u mnie widelcem ) i posypać delikatnie ziarnami. Blaszkę z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Chleb na zakwasie spożywać dopiero jak będzie zimny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.