czwartek, 18 lipca 2013

Roladki z marchewką, cebulą i cukinią

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • Farsz :
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Dodatki :
  • bułka tarta do panierowania ( 1 część )
  • płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części )
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka do obtaczania
c

Marchew i cebulę obrać i umyć, umyć także cukinię. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebule pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut. Potem dodać sól i pieprz i bułkę tartą i wymieszać farsz. Bułkę tartą dodać w celu wchłonięcia się w nią powstałego soku z warzyw. Farsz przestudzić. Filety umyć, każdy rozciąć na płaty i dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przygotowane filety oprószyć solą i pieprzem. Farsz podzielić na trzy części i rozłożyć na każdym filecie, rozsmarowując go. Filety zwinąć w rolady i zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Przygotować panierkę, czyli trzy części płatków zmiksować i dodać jedną część bułki tartej i przemieszać panierkę. Jajka rozbełtać z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju. Roladki obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i w panierce. Smażyć z każdej strony na złoty kolor na nie za mocnym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.