czwartek, 11 lipca 2013

Chleb słonecznikowo paprykowy

                          A to olejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja.

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 350 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g słonecznika
  • 1 czubata łyżka papryki w płatkach
  • Posypka :
  • mak
  • słonecznik
czytaj dalej :
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Drożdże powinny zrobić się płynne, następnie wlać wodę i olej i wymieszać płyn. Potem wsypać mąkę, sól oraz paprykę i słonecznik i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Foremkę keksowa wysmarować olejem i wysypać mąką. Przygotowane ciasto ułożyć w foremce i wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta posypać robiąc ukośne paski słonecznikiem i makiem. Formę z ciastem zakryć ściereczką i znowu zostawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami, ale jak to zwykle bywa domowe pieczywo najlepiej smakuje z masłem.

1 komentarz:

  1. od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. lecz sama je piekę :) z Twojego przepisu na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.