niedziela, 28 lipca 2013

Czekoladowe lody z miętą i bazylią

                          Dzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody.


100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
4 łyżki gęstej śmietany 18%
4 łyżki naturalnej maślanki
1 grecki jogurt ( 400 g )
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej
2 łyżki świeżej mięty
2 łyżki roztopionej czekolady

Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką.
Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną.
Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów.
Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ).
Po tym czasie przełożyć lody do pojemniczka, zakryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy wymieszać je mikserem i przelać do naczynia ale co jakiś czas mieszając.
Gdy lody się mrożą przygotować sztywną folię i robić na niej dowolne wzorki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Następnie folię z wzorkami włożyć do lodówki do stężenia.
Gotowe lody nakładać do pucharków i udekorować przygotowanymi ozdobami z czekolady.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.